Name Hümayun nedir?
Nâme-i Hümayun, Osmanlı padişahlarının, imparatorluğun tâbi olduğu ve imtiyazlı bulunduğu İslam ve Hıristiyan hükümdarlara, Mekke Emirliği’ne, Kırım Hanı’na, Eflak ve Boğdan voyvodalarına, Gürcistan ve Dağıstan hanlarına gönderdikleri mektuplara verilen addır.
Hümayun ne demek Osmanlıca?
Dilimize Farsçadan gelen Humayun kelimesi “huma” kelimesinden türemiştir. “Huma” devlet kuşu ve “şans ve başarı” anlamına gelirken, “Humayun” mübarek anlamına gelir. Osmanlı döneminde, padişaha ait olan şeylere imparatorluk da denirdi. Örneğin, tac-ı hümayun, padişahın tacı anlamına gelir.
Ceyb-i Hümayun ne demek?
Osmanlı Devleti’nde padişahın ikametgâhı olarak belirlenen ve ülke hazinesinin önemli bir bölümünü temsil eden Ceyb-i Hümâyûn; padişahın kişisel gelir ve giderleri ile günlük harcamalarını karşılamak amacıyla kurulmuştu.
Padişahların kaleme aldığı mektuplara ne denir?
İSİM-İ İMPARATORLUK. Osmanlı padişahlarının yabancı hükümdarlara gönderdiği mektuplara verilen isim. Bu, Osmanlı padişahlarının yabancı devletlerin hükümdarlarına ve imtiyazlı bölgelerin vasallarına ve yöneticilerine gönderdikleri mektupları ifade eder.
Surnâme-i Hümayun kimin?
Sûrnâme-i Hümâyûn: İntizâmî’nin en önemli eseridir. Bu eser Sultan III. Murad’ın şehzadesi tarafından yazılmıştır. Mehmed için 1582’de yapılan muhteşem düğünü anlatmaktadır.
Hümayun isminin anlamı nedir?
Humayun-Nisanyan Sözlüğü. Farsça humāyūn همایون kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve “kutsal, mübarek, krala ait” anlamına gelir.
Hatt-ı Humayun nedir?
Hatt-ı hümâyun (Osmanlı Türkçesi: خط همايون), Osmanlı padişahlarının bizzat yazdıkları veya önemli konularda notlar aldıkları fermanlardır.
Divan-ı Hümayun ne demek?
Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu’nda, Sultan’ın sarayında toplanan ve günümüzün Bakanlar Kurulu’na benzer şekilde ülkenin önemli işlerini düzenleyen ve ayrıca dilekçeleri kabul ederek bir tür yüksek mahkeme görevi gören bir kurumdu. İmparatorluk Konseyi, Topkapı Sarayı’ndaki Kubbealtı Salonu’nda toplanırdı.
Vehm-i humayun ne demek?
Abdülhamid, sürekli paranoyak ve hipokondriyak olduğu için Yıldız Sarayı’nın vehm-i hümayun’u (endişeli hükümdarı) olarak anılır.
Ceyb ne demek Osmanlıca?
Osmanlı İmparatorluğu’nda bu, doğrudan Sultan’ın kişisel kullanımına tahsis edilen parayı ve bununla yapılan harcamaları ifade eden bir terimdi. Osmanlı Sultanlarının kişisel gelir ve harcamalarını yöneten kuruluş.
Cebi hümâyun nedir?
Ceyb-i Hümayun, padişahın şahsi hazinesine, yani özel gelir ve giderlerinin yönetildiği özel kesesine verilen isimdir.
Hazine-i Hümayun’da ne var?
Hazine, devletin tüm gelirlerinin, vergilerinin, harçlarının ve diğer ekonomik kaynaklarının toplandığı yerdi. İdaresi genellikle sarayın ve özellikle de padişahın doğrudan kontrolü altındaydı ve bu da Osmanlı ekonomik politikasının merkezi bir şekilde yönlendirilmesini sağlıyordu.
Osmanlı padişahlarına nasıl hitap edilir?
Sultan, Kaymakam ve Amiral. Hidiv.
Kazaskerlerin tuttuğu deftere ne denir?
Kazasker Rûznâmçe’nin defterleri, Osmanlı Devleti’nin İlmiye kurumu ve işleyişi konusunda en önemli kaynaklardandır. Rûz, Farsça’da gün anlamına gelir, nâmçe ise defter demektir ve rûznamçe bir nevi günlük olarak nitelendirilebilir.
Osmanlıda yazıcılara ne denirdi?
Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişme döneminde yazılı kayıtlara duyulan ihtiyaç nedeniyle resmi olarak örgütlenmiş meslekî kâtiplerden oluşan daktilo daireleri ortaya çıkmıştır.
Divanı Hümayun kime denir?
Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu’nda, Sultan’ın sarayında toplanan ve günümüzün Bakanlar Kurulu’na benzer şekilde ülkenin önemli işlerini düzenleyen ve ayrıca dilekçeleri kabul ederek bir tür yüksek mahkeme görevi gören bir kurumdu. İmparatorluk Konseyi, Topkapı Sarayı’ndaki Kubbealtı Salonu’nda toplanırdı.
Surname eseri kime ait?
17. yüzyıl şairi Nâbî tarafından yazılmış ve Sultan IV. Mehmed’in şehzadeleri Mustafa ve Ahmed’in 1086/1675 yılında Edirne’de gerçekleşen sünnet törenini anlatan bir soyadı beyti.
Babı Hümayun Kapısında Ne Yazıyor?
Bab-ı Hümayun (Saltanat Kapısı) Kapının tepesinde Ali bin Yahya Sofi tarafından Celi-Sülüs hat sanatıyla Musemmen (karşılıklı) üslupla yazılmış Al-Hicr Suresi’nin 45-48 ayeti yer almaktadır. Ayetler yazılmıştır. Kapının üzerindeki ilk yazıt sadeleştirilmiş bir biçimde şöyledir: “Bu mübarek kale Allah’ın izni ve lütfu ile inşa edilmiştir.”
Hümayunname kimin?
Humayunname, Bidpai’nin ahlaki, öğretici Hint hikayeleri Kalila ve Dimna’nın Türkçe çevirisidir. 16. yüzyılda Ali Vasi Çelebi tarafından Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur. İlk baskısı 1835’te yayınlanmıştır.