Güya mı güyya mı?
Anlamı: “İddiaya göre” sözcüğü, bir şeyin öyleymiş gibi göründüğünü ancak gerçekte öyle olmadığını belirtir. Sözde, görünüşte sözde anlamında kullanılır. Bir şeyin veya durumun gerçek durumundan farklı algılandığını veya sunulduğunu ifade eder.
Bizle mi bizimle mi?
Sıklıkla yanlış yazılan bazı kelimeler. Doğru yazım
Pek çok nasıl yazılır?
TDK’nın koyduğu kurallara göre “çok” ifadesi ayrı yazılır. Bu ifade genellikle nicelik veya derecenin belirtildiği durumlarda kullanılır ve günlük Türkçe konuşmada önemli bir yer tutar.
Güya TDK ne demek?
Dilimize Farsçadan gelen Güya kelimesi “güftan” kelimesinden türemiştir. Guftan söylemek veya ifade etmek anlamına gelirken, kelimenin kendisi de aynı anlama gelmektedir. Bu kelime genellikle gerçekte var olmayan ancak var olduğuna inanılan şeyleri ifade etmek için kullanılır.
Güpür mü güpür mü?
TDK’ya göre, kırpma kelimesinin doğru yazımı “kırpma”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Tıpa mı tıbba mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Tıpa” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “Tıbba”dır.
Hatrım mı hatırım mı?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Uğruna” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hatri” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Hatırı”dır.
Koltuk altı nasıl yazılır TDK?
Koltuk altı: Gizli ve küçük (yer). Bugün TS’de (TDK 2011: 1465) ayrı yazılmış ve iki anlamı ile sunulmuş koltuk altı kelimesi vardır. Ancak yazarın kullandığı kelimeler anlam ve yazım olarak TS’den farklıdır. TS’nin yanında yazılan ve yukarıdaki anlamı taşıyan koltuk altı kelimesi eklenmelidir.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, orta, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Guyiya ne demek?
“Kalkmak” anlamına gelen “Tur-” fiili savaşa hazırlanan askerler için kullanılırdı. Şair aslında kaos olacağını bilir, ancak “gûyiyâ” diyerek bir Shibh-i hüsn-i ta’lil yapar. Kirpikler dolgunlukları, esneklikleri ve ölümcüllükleri nedeniyle asker olarak kabul edilir.
Gühan ne demek?
Allah’ın emirlerini ihlal eden, dinen suç sayılan ve öbür dünyada/ahiret hayatında ceza gerektiren bir eylem veya davranış anlamına gelir. Günah işleyen veya günahı olan kişiye günahkar denir.
Guşgana ne demek TDK?
Guşgana’nın sözlükte iki anlamı vardır. Erzurum ve çevresinde düğün ve davetlerde büyük kazanlarda hazırlanan yemeklerin masalarda servis edilmesi için kullanılan, içi ve dışı teneke kutularla kaplı küçük kazanlara guşgana denir. Ayrıca eski Beypazarı evlerinin çatı katlarındaki balkonlu küçük odalara da guşgana denir.
Güpe gündüz nasıl yazılır TDK?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Goya ne demektir?
Çalıştığım kurumda uyguladığımız GOYA (Research in Place) tamamen yerinde bir girişimdir. GOYA, üst düzey yöneticilerden şirket çalışanlarına kadar geniş bir yelpazede insanların rutin olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerden biri haline gelmiş ve şirket kültürünün bir parçası haline gelmiştir.
Sanki Türkçede ne demek?
TDK’ya göre, Türkçe kelimesinin doğru yazımı “In Turkish”tir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “in Turkish”tir.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.