Karar duruşması nasıl olur?
Mahkeme tüm delilleri inceledikten ve tarafların iddialarını ve itirazlarını dinledikten sonra, artık bir karar verme zamanıdır. Bu kararı vermek için mahkeme ayrı bir duruşma düzenleyecek ve tarafları çağıracaktır. Son kararı vermek, bir hüküm vermek olarak da bilinir.
Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme sanığın açık kimliğini belirler ve onun kişisel ve mali durumu hakkında bilgi edinir. Başkan yargıç iddianameyi okuyarak sanığın suçlandığı suçları, ilgili delilleri ve söz konusu suçlamanın hukuki niteliğini açıklar.
Karar duruşmasına katılmak zorunlu mu?
Buna göre, davalının son duruşmaya/karar duruşmasına katılmaması halinde yargılama onun yokluğunda devam edecek ve hüküm onun yokluğunda verilecektir. Davacı açısından sözlü duruşmaya katılım son derece önemlidir.
Karar duruşmasında ne söylenir?
Mahkeme bir soru hakkında karar vermeden önce, müdafi veya avukata o soru hakkında konuşma fırsatı vermelidir. CMK’nın 33. maddesine göre, sözlü duruşmada verilecek kararlar, savcı, sözlü duruşmada hazır bulunan müdafi, avukat ve diğer ilgili kişiler dinlendikten sonra verilir.
Karar duruşması kaç saat sürer?
Duruşma ne kadar sürer? Duruşma, davanın niteliğine bağlı olarak 5 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Ancak, ortalama olarak, iki tanığın, iki sanığın ve iki şikayetçinin yer aldığı bir duruşma en az bir saat sürer.
Hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Mahkemede hakime nasıl hitap edilir?
En üst düzeyde saygı gösterin. Hakime “Sayın Yargıç” diye hitap edin. Sıranızı bekleyin. Hakimi, karşı tarafı veya avukatınızı kesmeyin. En üst düzeyde saygı gösterin. Hakime “Sayın Yargıç” diye hitap edin. Sıranızı bekleyin. Hakimi, karşı tarafı veya avukatınızı kesmeyin.
İlk duruşmada hâkim karar verir mi?
Boşanma davalarında hakim genellikle dosyadaki davanın şartlarını inceleyerek kararını verir. Ancak taraflardan gerekli açıklamaların alınması gerekiyorsa ön duruşmada tarafları dinler ve davanın ön şartlarının oluşup oluşmadığına ilk duruşmada karar verir.
Mahkemede eller nasıl durmalı?
Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.
Karar duruşmasına gelmezse ne olur?
(1) Duruşmaya usulüne uygun olarak çağrılan taraflar gelmezlerse veya davayı daha fazla takip etmeyeceklerini beyan ederlerse dosyanın takipten çıkarılmasına karar verilir.
Mahkemede hangi renk giyilmeli?
Mahkemeye çıktığınızda amacınız olabildiğince ciddi görünmektir. Erkekler: Koyu gri veya lacivert takım elbise; beyaz veya açık mavi gömlek; sade kravat. Kadınlar: Sade lacivert veya siyah takım elbise; beyaz veya pastel bluz; tam olarak iki aksesuar, iki adet sade mücevher veya bir eşarp ve bir mücevher parçası.02/13/2018Mahkemeye çıktığınızda amacınız olabildiğince ciddi görünmektir. Erkekler: Koyu gri veya lacivert takım elbise; beyaz veya açık mavi gömlek; sade kravat. Kadınlar: Sade lacivert veya siyah takım elbise; beyaz veya pastel bluz; tam olarak iki aksesuar, iki adet sade mücevher veya bir eşarp ve bir mücevher parçası.
Avukatsız duruşma olur mu?
Ancak bazı duruşmalarda, özellikle ağır ceza davaları gibi karmaşık ve ciddi hukuki işlemlerde, bir avukatın hazır bulunması zorunlu olabilir. Bu durumlarda, avukat olmadan duruşmaya katılmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle, avukatlar, davalılar ve davacılar (veya avukatları) duruşmalarda birlikte hazır bulunabilir.
Karar duruşmasında sanık olmalı mı?
Dosyanın kapsamına göre 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 1-195/1 maddesi uygulanmaktadır. Maddede “Suçun kendisi veya birlikte işlenmesi para cezasını veya müsadereyi gerektiriyorsa; sanık gelmese de yargılama yapılabilir.
Mahkemede heyecanlanmamak için ne yapmalı?
Heyecan kişisel bir niteliktir, Bay Işık’ın dediği gibi. Dosyanızı dikkatlice okuyarak, içtihatları ve konuyla ilgili görüşleri okuyarak, ara kararını tahmin ederek ve ne istediğinizi bilerek mahkemeye çıkarsanız, mahkeme size saygı duyacaktır. Bu durumda heyecanlanmaya gerek yok.
Hakimle nasıl görüşülür?
Mahkeme salonunda hakimle görüşmek kanunen yasaktır. Bu, duruşmada hakimle görüşülecektir. Duruşma dışında ifade edilecek her şey Ön Büro veya UYAP’tan bir dilekçe ile sunulacaktır.
Mahkemede karar verildikten sonra ne olur?
Duruşma sonunda mahkemenin kararı yazılır ve taraflara imzalanıp mühürlenir. Bu belgeye “ilam” denir. Kararın son kısmında kararın kesin olup olmadığı ve karara hangi merciye ve kaç gün içinde itiraz etme hakkınız olduğu belirtilir.
Sanık karar duruşmasına katılmak zorunda mıdır?
Davalının duruşmada hazır bulunması hem bir hak hem de bir yükümlülüktür. Bu nedenle davalıya duruşma hakkında bilgi verilmeli ve duruşmaya katılması sağlanmalıdır. Genellikle hazır bulunmayan davalıya karşı duruşma yapılması mümkün değildir.
İlk duruşmada hâkim karar verir mi?
Boşanma davalarında hakim genellikle dosyadaki davanın şartlarını inceleyerek kararını verir. Ancak taraflardan gerekli açıklamaların alınması gerekiyorsa ön duruşmada tarafları dinler ve davanın ön şartlarının oluşup oluşmadığına ilk duruşmada karar verir.
Duruşmada nasıl giyinmeli?
Avukatlar İçin: Alt Mahkemeler/İlçe Mahkemelerinde siyah pantolon, BEYAZ GÖMLEK, ayakkabı, beyaz yaka ve SİYAH CEKET giymek zorunludur. Yüksek Mahkemeler ve Yüksek Bölge Mahkemesinde yukarıdaki kıyafetlere ek olarak siyah ceketin üzerine SİYAH ÖNLÜK giymek zorunludur.12.08.2022Avukatlar İçin: Alt Mahkemeler/İlçe Mahkemelerinde siyah pantolon giymek zorunludur. BEYAZ GÖMLEK, ayakkabı, beyaz YAKA CEKET, SİYAH CEKET. Yukarıdaki kıyafetlere ek olarak Yüksek Mahkemeler ve Yüksek Mahkemede siyah ceketin üzerine SİYAH ÖNLÜK giymek zorunludur.