İçeriğe geç

Malatyanın En Gelişmiş Ilçesi Hangisi

Malatya’nın en güzel ilçesi hangisidir?

Malatya tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehir. Her ilçenin kendine has güzellikleri olmasına rağmen son yapılan bir araştırmaya göre Malatya’nın en güzel ilçesi Darende olarak bulundu.

Malatya’nın en büyük ilçesi neresidir?

İlçe coğrafi olarak dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olup; 1794 km2’lik alanıyla Malatya ilinin en büyük ilçesidir. İlçe merkezi 1040 m. yükseklikte olup, diğer adalara göre düşük bir konumda yer almaktadır.

Malatya Merkez ilçesi hangisi?

Malatya’nın 13 ilçesi vardır. Merkez ilçeler: Battalgazi.

Malatya önceden nerenin ilçesiydi?

1867’deki vilayet nizamnamesi ile Malatya liva olmaktan çıkarılıp şehre dönüştürülmüştür. Bu dönemde Malatya kazası, Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı Mamuret-ül Aziz Sancağı’nın bir kazasıydı. 1877 tarihli Devlet Yıllığı’nda Malatya’nın Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir sancak olduğu bildirilmektedir.

Malatya en çok nereye yakın?

Doğusunda Elazığ ve Diyarbakır, güneyinde Adıyaman, batısında Kahramanmaraş, kuzeyinde Sivas ve Erzincan illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 12 km2’dir.

Malatya ne ile ünlü?

Kayısısıyla ünlü bu şehirde, her yıl Temmuz ayında Kayısı Festivali’ni deneyimlemek için Malatya’da olabilirsiniz. Doğu Anadolu’nun en gelişmiş ili olarak bilinen Malatya, kuruyemişleriyle ünlüdür. Coğrafi konumu nedeniyle Malatya, fındık ve pekmez sektöründe liderdir.

Malatya’nın en küçük ilçesi hangisidir?

Malatya’nın en küçük ilçesi olan Kale, 192 kilometrekarelik yüzölçümü ve 6 bin 286 kişilik nüfusuyla dikkat çekiyor.

Malatya’da Kürt nüfusu ne kadar?

Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı’da 535 bin 435, Bingöl’de 281 bin 768, Bitlis’te 350 bin 994, Elazığ’da 587 bin 960, Erzincan’da 234 bin 431, Erzurum’da 758 bin 279, Hakkari’de 758 bin 279, Kars’ta 280 bin 514, Malatya’da 284 bin 923, Malatya’da 806 bin 156, Muş’ta 411 bin 117, Dersim’de 83 bin 443, Van’da 1 milyon 149 bin 342, …

Malatya Türkiye’nin kaçıncı ili?

Malatya, Türkiye’nin bir ilidir. Malatya merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. 13 ilçe ve 718 mahalleden oluşan Malatya, 2022 verilerine göre 812. sıradadır.

Malatya’nın en büyük aşireti kimdir?

Bu bağlamda Malatya Basın olarak Malatya’nın en büyük aşireti olan DREJAN Aşireti’ne öncülük eden bu birlikteliğe başarılar diliyoruz.

Malatya nüfusu Türkiye’de kaçıncı sırada?

İller listesi№İlYıl31Malatya202332Sivas202333Batman202334Tokat202377 satır daha

Doğanyol eskiden nereye bağlıydı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde bugünkü Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı olan Doğanyol, daha sonra Elazığ iline, Cumhuriyet’ten sonra da Malatya iline bağlanmıştır.

Malatyalı ünlüler kimler?

Malatyalı ünlüler listesinin başında Ahmet Kaya, Ali Kınık, İlyas Salman, Kenan Işık, Ahmet Kutsi Karadoğan (Kutsi), Mehmet Güler, Nursel Köse ve Sıtkı Kazım Sümer Tilmaç yer alıyor.

Malatyanın eski adı nedir?

Malatya adı Asur belgelerinde Milid, Melid, Milidia, Meliddu olarak geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif yazıtlarında ise kent; “buzağı başı ve buzağı ayağı” ideogramlarıyla temsil edilmektedir.

Malatya ne zaman Elazığdan ayrıldı?

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında Malatya ve Dersim sancakları da buraya bağlanmış, 1921 yılında bu iki sancak Elazığ’dan ayrılmıştır.

Malatya il olarak kaçıncı sırada?

Malatya, Türkiye’nin bir ilidir. Malatya merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. 13 ilçe ve 718 mahalleden oluşan Malatya, 2022 verilerine göre 812. sıradadır.

Malatya hangi ilden ayrıldı?

1515 yılında Osmanlı egemenliğine giren Malatya, Harput Vilayeti’ne bağlanmış, ancak Cumhuriyet’in bir vilayeti olmuştur (20 Nisan 1924 tarihli Anayasa’nın 89. maddesiyle). Vilayetin kuruluşundan sonraki ilk belediye başkanı, Hasanbey Caddesi’ne adını veren son Osmanlı beyi Hasan Derinkök’tür.

Malatya’nın ilçelerini sayar mısın?

Malatya ilimizin 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler şunlardır: Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge ve Yazıhan.

Malatya’nın hangi ilçesi il oldu?

Malatya’ya bağlı Adıyaman ilçesi, 1954 yılında çıkarılan yasayla Malatya’dan ayrılarak il statüsüne kavuşturuldu. Malatya tarihindeki bu dönüm noktası, bölgenin idari yapısında önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Buğday Tenli Escort